Asociația Clusterul Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava – Botoșani

 

Obiectivele specifice ale proiectului:

1. Dezvoltarea infrastructurii de cercetare a clusterului prin crearea unui laborator de cercetare interdisciplinară în Bioeconomie pentru analiza calităţii, siguranţei şi identificarea falsificării alimentelor cu 3 componente: cercetare microbiologică, cercetare fizico-chimică şi cercetare în biologie moleculară şi analize genetice. Acest obiectul specific se va concretiza prin achiziţionarea unui număr de 94 de echipamente de cercetare-dezvoltare şi de support TIC integrate într-un laborator NOU de cercetare interdisciplinară în domeniul Bioeconomie. Prin instalarea echipamentelor achiţionate se vor realiza 3 componente ale infrastructrii de cercetare, specifice analizelor fizico-chimie, analizelor microbiologice, respectiv analizelor de biologie moleculară şi genetice. Pentru operaţionalizarea laboratorului va fi angajată şi instruită o echipă de gestionare a echipamentelor nou achiziţionate şi va fi elaborat un protocol de utilizare a infrastructurii achiziţionate prin proiect.

2. Diversificarea ofertei de servicii prestate la nivelul clusterului prin servicii specifice de laborator destinate agenţilor economici din domeniul agro-alimentar ce activează în arealul Suceava-Botoşani în vederea creşterii calităţii produselor alimentare şi a siguranţei alimentare, dezvoltării de produse alimentare noi şi identificării falsurilor alimentare cu impact asupra creşterii calităţii vieţii.

Acest obiectiv specific se va concretiza prin noile servicii realizate în cadrul laboratorului nou creat, incluzând cel puţin 50 de tipuri de analize fizico-chimice, analize microbiologice, analize de biologie moleculară şi genetice care vor contribui la creşterea calităţii produselor alimentare şi a siguranţei alimentare, dezvoltarea de produse alimentare noi şi identificarea falsurilor alimentare cu impact asupra creşterii calităţii vieţii. Componenta de biologie moleculară şi analize genetice conferă laboratorului şi un grad de unicitate în regiune prin analizele bazate pe secvenţieri genomice pentru domeniul bioeconomie. Pentru exploatarea serviciilor din cadrul laboratorului va fi elaborat 1 protocol de stabilire a parametrilor urmăriţi în testările de laborator, vor fi organizate activităţi de animare a clusterului (6 întâlniri) şi manifestări ştiinţifice (6 evenimente) în vederea promovării clusterului şi a ofertei de servicii la nivel regional. Este de aşteptat ca peste 30 de întreprinderi să beneficieze de oferta de servicii prestate în cadrul clusterului prin facilităţile CD nou create, iar cercetările comune să genereze cel puţin 10 co-publicaţii ştiinţifice public-private.

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Pentru informații detaliate despre celelate programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Hartă Campus USV!

harta campus ×
  1. Locatie
  2. Locatie
  3. Locatie
  4. Locatie
  5. Locatie
  6. Locatie
  7. Locatie
  8. Locatie
  9. Locatie
  1. Locatie
  2. Locatie
  3. Locatie
  4. Locatie
  5. Locatie
  6. Locatie
  7. Locatie
  8. Locatie
  9. Locatie